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Ref. No.: 14-0029 

Dear Mr. Martiney: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your February 14, 2014letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium battery powered 
electronic devices used by an air carrier. Specifically you ask if lithium battery powered 
electronic devices used by members of the flight crew during flight are excepted from the 
HMR when transported in conformance with§ 175.8(b)(3). 

The HMR do not apply to portable electronic devices containing lithium cells or batteries 
carried aboard a passenger-carrying aircraft by the operator for use or sale on that aircraft 
when conforming to the requirements in§ 175.8(b )(3). Among those requirements, the 
lithium cells and batteries contained in electronic devices must meet the specific 
requirements of§ 175.10(a)(18). In this context, lithium cells and batteries contained in the 
electronic devices must conform to the appropriate size and quantity limits specified in 
§ 175.10(a)(18). 

Additionally, you should be aware that an FAA Information for Operators (InFO) 09014: 
Portable Electronic Devices (Credit Card Readers) has been published on this issue and can 
be found on FAA's website at www.faa.gov. The InFO is intended to ensure operators 
incorporate their use of portable electronic devices into their Hazmat-related training and 
manuals as appropriate. As noted in the InFO, you are encouraged to contact your Principal 
Operations Inspector and/or nearest Hazardous Materials Division Manager for additional 
information on compliance under Federal Aviation Regulations. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Duane Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



February 14, 2014 

U.S. DOT 

REPUBLlC AlRWAYS 
HOLDINGS 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: 49 CFR 175.8 and 49 CFR 175.10 

Dear Sirs: 
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Final Rule HM-215L, published in the January 7, 2013 Federal Register, Vol. 78, No.4, amended 
the HMR to maintain alignment with international standards (ICAO Tl 2013-2014). Among them 
is a revision to 49 CFR 175.8 (b) (3): 

Aerosols of Division 2.2 only (for dispensing of food products), alcoholic beverages, colognes, liquefied 
gas lighters, perfumes, and portable electronic devices containing lithium cells or batteries that meet the 
requirements of§ 1 7 5. 1 0( a) (18) carried aboard a passenger-carrying aircraft by the operator for use or 
sale on tha specific aircraft. 

We interpret 175.8 to include lithium-powered portable electronic devices used by the flight 
attendants, such as hand held point-of-sale devices and smart phones. 

However, the revised regulation states " ... that meet the requirements of 175. 10(a) (18) ... " 
Whereby 175.1 O(a) (18) states " ... when carried by passengers or crew members for personal 
use." 

If the portable electronic devices are included as operators' equipment under 175.8, then 
would 175.10 invalidate them because they are not 'for personal use', but rather for crew use? 

We interpret the statement "that meets the requirements of 175. 10(a) (18)" to be the safety 
and battery size limitation requirements. 

What is the DOT definition of 'personal use"? 

Are portable electronic devices powered by lithium batteries used by the flight attendants 
during flight exempted from regulations under 175.8(b) (3); or are they not exempted per the 
verbiage in 175.10(a) (18)? 
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